U Waarde Glas | AGC Architecten | Lees Hier Meer! (2024)

De U waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt genoemd, geeft aan hoeveel warmte er door het glas verloren gaat. Dit wordt uitgedrukt in W/m²K. Maar hier wordt niet het warmteverlies van de gehele buitenwandopening mee aangegeven. Deze bestaat namelijk uit de volgende componenten:

  • Transmissieverlies via oppervlakten van het glas en het kozijn: Uglas en Uframe
  • Lineaire thermische bruggen van de glasrand en inbouwdetail: Ψafstandhouder en Ψinbouw

Bekijk de veelgestelde vragen over u waarde glas.

U Waarde Glas | AGC Architecten | Lees Hier Meer! (1)

De formule

Onderstaand wordt aangegeven waaruit de formule bestaat en hoe deze er uiteindelijk uitziet.

Oppervlakten

  • Araam = breedte kozijn x hoogte kozijn
  • Aglas = breedte glas x hoogte glas
  • Akozijn = breedte kozijn x hoogte kozijn - Aglas

U Waarde Glas | AGC Architecten | Lees Hier Meer! (2)

Omtrekken

  • Lkozijn = 2x breedte kozijn + 2x hoogte kozijn
  • Lglas = 2x breedte glas + 2x hoogte glas

Formule

Uraam = 1/Araam · [Ubeglazing · Abeglazing + Ukozijn · Akozijn + Lglas · Ψafstandhouder + Lkozijn · ΨInbouw]

De Ψinbouw van het detail is iets moeilijker te vinden. De referentie details van ISSO (voorheen SBR) zijn een goed hulpmiddel. Let daarbij wel op dat je de juiste Ψ waarde gebruikt. Voor de EPC is die anders dan voor de PHPP (passiefhuis berekening). Beide zijn genoemd in de toelichting van de details.

U kunt het ook zelf uitrekenen met een programma zoals THERM van Berkeley lab. Uwindow wordt vaak door een raamfabrikant opgegeven zonder de Ψinbouw van het detail. Bij navraag is er vaak wel een goed voorbeeld welke overgenomen kan worden.

U Waarde Glas | AGC Architecten | Lees Hier Meer! (3)

Juiste plaatsing van goed-isolerend glas

Hoe je weet of je goed-isolerend glas (met metaallaag) juist hebt geplaatst? Gebruik het volgende trucje: Houd aan de woningzijde van het glas, op ± 0,1 m afstand hiervan, een brandende aansteker. Als je naar buiten kijkt, zie je dan (bij HR++- glas) vier vlammetjes reflecteren. Het tweede vlammetje behoort een afwijkende kleur te hebben, meestal blauw/rose. Dit komt doordat in dit voorbeeld de metaallaag op de binnenste glaslaag aan de spouwzijde is aangebracht.

Dit trucje is dus handig om te controleren of het glas met de juiste zijde naar binnen geplaatst is. Bijzondere soorten glas moeten namelijk op een bepaalde wijze worden aangebracht. Zoals bijvoorbeeld zonwerend glas. Zie de informatie van de fabrikant. Voor de warmte-isolatie (r-waarde) van beglazing maakt het echter niet uit welke zijde waar geplaatst wordt. Toch is het aan te bevelen om 'normaal' HR++-glas of drievoudige beglazing in een woning altijd op dezelfde wijze te plaatsen. Zo worden eventuele kleurverschillen voorkomen.

U Waarde Glas | AGC Architecten | Lees Hier Meer! (4)

U waarde per glassoort

Elke glassamenstelling heeft een andere U waarde. Hieronder is een overzicht toegevoegd, waarin de verschillende glassamenstellingen en hun U waardes weergegeven zijn. Hierbij staat het type glas dat de beste isolerende werking heeft bovenaan. Hoe lager de U waarde, hoe beter. De U waarde kan per glas type variëren, afhankelijk van spouwbreedte, HR-coating, gasvulling en kozijn soort. Glas in een houten kozijn kan bijvoorbeeld een andere U waarde hebben dan hetzelfde glas in een aluminium kozijn.

HR+++ glas
HR+++ glas wordt ook triple of driedubbel glas genoemd. Dit type glas heeft de laagste U waarde. Deze varieert van 0,5 tot 1,2. Dit glas is dan ook duurder in aanschaf, maar bespaard op langer termijn de meeste energiekosten.

HR++ glas
HR++ glas heeft een U waarde tussen de 1,1, en 1,2. Dit type glas wordt het meest toegepast.

HR+ glas
HR+ glas heeft een U waarde tussen de 1,3 en 1,6. Dit type glas isoleert veel beter dan standaard dubbel glas. Dit komt door het isolerende gas in de spouw tussen de twee glasplaten.

HR glas
HR glas heeft een U waarde tussen de 1,7 en 2,0.

Standaard dubbel glas
Standaard dubbel glas heeft een U waarde tussen de 2,7 en 3,3.

Enkel glas
Enkel glas heeft een U waarde rond de 5,8. Dit type glas is dan ook het minst goed isolerend.

De juiste U waarde: Wij helpen graag

Een zeer goede warmtedoorgangscoëfficiënt van het glas betekent niet dat er energetisch ook hoog gescoord wordt. De ZTA-waarde (g-waarde) speelt hier ook een rol. Het meest optimale is een lage U waarde in combinatie met een hoge zontoetreding. Het geval is alleen dat glas met een lage warmtedoorgangscoëfficiënt automatisch zorgt voor weinig toelating van de zon. Het is dus constant zoeken naar de optimale waarden. Dit wordt ook beïnvloed door het percentage glas in een gevel.

AGC helpt u gratis en vrijblijvend bij het maken van de juiste glaskeuze. Wilt u graag nog meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zorgen ervoor dat u de optimale en laagste U waarde van het glas vindt.

Overige relevante kennis

  • LTA Waarde glas
  • Geluidswerend glas
  • Letselveilig glas
  • Doorvalveilig glas
  • Inbraakwerend glas

Terug naar factoren overzicht

U Waarde Glas | AGC Architecten | Lees Hier Meer! (2024)

FAQs

U Waarde Glas | AGC Architecten | Lees Hier Meer!? ›

De U-waarde van glas vertaalt hoe goed glas isoleert. Het geeft weer hoeveel warmte er wordt doorgelaten per vierkante meter glas en per graad temperatuurverschil. De U-waarde is altijd uitgedrukt in Watt per vierkante meter Kelvin (W/m2K).

Wat is de U-waarde van glas? ›

De U-waarde van glas vertaalt hoe goed glas isoleert. Het geeft weer hoeveel warmte er wordt doorgelaten per vierkante meter glas en per graad temperatuurverschil. De U-waarde is altijd uitgedrukt in Watt per vierkante meter Kelvin (W/m2K).

Hoe hoger de U-waarde hoe beter het glas isoleert? ›

De U-waarde, uitgedrukt in Watt per m2 Kelvin (W/m2K), geeft aan hoeveel warmte er per vierkante meter en per graad temperatuurverschil tussen binnen- en buitenzijde wordt doorgelaten. Hoe lager de U-waarde van het glas, hoe beter de isolatie.

Welke U-waarde triple glas? ›

Uw huis verduurzamen met driedubbel glas

Het is maar liefst 5 keer beter isolerend dan enkelglas. Triple glas heeft een zeer lage U-waarde tussen de 0,5 en 0,9. Hoe hoger het getal van de U-waarde, hoe meer warmte het glas doorlaat, dus hoe slechter de isolatie.

Wat is de U-waarde van Vacuumglas? ›

Vacuümglas is een extreem dun type isolatieglas waarbij twee glasplaten van tenminste 4 millimeter worden gescheiden door een vacuüm spouw van minimaal 0,15 millimeter. De totale dikte van het glaspakket komt hiermee neer op 8,15 mm. Ondanks deze geringe dikte worden er U-waardes behaald van maar liefst 0,40 W/m2K.

Wat isoleert beter HR ++ glas of een muur? ›

HR++ glas is dan geen goede keuze. HR++ glas isoleert namelijk beter dan de muur wat kan leiden tot condensatie op de muur. Je wordt niet gewaarschuwd voor hoge vochtigheid omdat het vocht niet op het raam condenseert.

Hoe goed isoleert dubbel glas van 30 jaar oud? ›

Als je isolatieglas met een butylkit randafdichting theoretisch beschouwt kom je uit op een levensverwachting van tussen de dertig en veertig jaar. Uit metingen in de praktijk blijkt dit ook aardig goed te kloppen.

Hoe goed isoleert HR ++ glas? ›

De voordelen van HR++ glas

Hoe lager de U-waarde, hoe beter beglazing isoleert. De U-waarde van HR++ glas bedraagt ongeveer 1,2, daar waar de U-waarde van dubbel glas 2,8 is. Dit verschil in U-waarde betekent dat HR++ glas tot wel drie keer zo goed isoleert als dubbel glas.

Kan er HR ++ glas in oude kozijnen? ›

HR++ glas kan in de meeste gevallen ook geplaatst worden in bestaande houten kozijnen. Hier is alleen soms wel wat meer vakmanschap voor vereist.

Waarom geen driedubbel glas? ›

Wat zijn de nadelen van triple glas? Op de buitenruit van triple glas kan sneller condensvorming optreden (het raam beslaat sneller, of bevriest). Let op! Dit doet dubbelglas ook, alleen omdat dubbel glas minder goed isoleert verwarmt het sneller de buitenruit waardoor condens of vorst eerder weg is.

Heeft HR +++ glas zin? ›

Ja, dat heeft zin. HR++ glas isoleert bijna drie keer zo goed als oud dubbel glas. Dit betekent energiebesparing, hoger comfort en beter voor het milieu. Bovendien gaat dubbel glas ongeveer 20 tot 25 jaar mee en kan daarna lek raken.

Wat is het beste glas voor ramen? ›

Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.

Wat is beter triple glas of Vacuumglas? ›

Vacuümglas heeft een betere isolatie van triple glas en is tot wel 4x dunner en lichter, maar is wel duurder dan triple glas. Vacuümglas is gemakkelijk in oude kozijnen te plaatsen dan triple glas, maar wanneer de kozijnen toch al toe zijn aan vervanging kun je ook voor triple glas kiezen.

Wat kost vacuüm glas per m2? ›

Wat kost vacuümglas? Vacuümglas is niet goedkoop. Gemiddeld betaalt u vanaf €245,00 exclusief BTW per vierkante meter, afhankelijk van waar u het glas aanschaft en laat plaatsen.

Welk glas isoleert het beste geluid? ›

Voor geluidswerende ruiten is altijd gelaagd glas nodig. Dit is glas met een folie eroverheen. Beginnend met enkelvoudig gelaagd glas wat zorgt voor een isolatie van 30 decibel. Maximaal kan er tot 50 decibel worden geïsoleerd.

Wat is de U-factor van glas? ›

De U-factor meet hoe goed het raam isoleert . Hoewel de U-factor elke waarde kan aannemen, varieert deze over het algemeen voor vensters van 0,20 tot 1,20. Hoe lager de U-factor, hoe beter het raam isoleert. De SHGC meet hoeveel zonnewarmte door het raam komt.

Wat is een goede raam-U-waarde? ›

Ramen: Voor ramen duiden lagere U-waarden op een betere isolatie. Ramen met dubbele beglazing hebben doorgaans U-waarden tussen 1,1 en 1,6 W/m²K, terwijl zeer efficiënte ramen met driedubbele beglazing U-waarden van 0,8 W/m²K of lager kunnen bereiken.

Hoe vind je de U-waarde van een raam? ›

De U-waarde van een raam wordt gemeten door het aantal BTU's dat per vierkante meter oppervlakte per graad temperatuurverschil van de ene kant van het raam naar de andere gaat .

Hoe bereken je de U-waarde? ›

Formule: U-waarde = λ-waarde / dikte isolatie. Vul hieronder de dikte en de λ-waarde (in W/mK) van de isolatie in om de U-waarde te berekenen.

References

Top Articles
Common Questions About Using Your SNAP EBT Card
Every AP Calculus AB Practice Test Available: Free + Official
Bank Of America Financial Center Irvington Photos
Palm Coast Permits Online
Odawa Hypixel
Amtrust Bank Cd Rates
Z-Track Injection | Definition and Patient Education
Miles City Montana Craigslist
Irving Hac
414-290-5379
Missing 2023 Showtimes Near Lucas Cinemas Albertville
Delectable Birthday Dyes
Readyset Ochsner.org
Discover Westchester's Top Towns — And What Makes Them So Unique
Mini Handy 2024: Die besten Mini Smartphones | Purdroid.de
Craigslist List Albuquerque: Your Ultimate Guide to Buying, Selling, and Finding Everything - First Republic Craigslist
2016 Ford Fusion Belt Diagram
Mbta Commuter Rail Lowell Line Schedule
Immortal Ink Waxahachie
Craftology East Peoria Il
라이키 유출
Grayling Purnell Net Worth
Ge-Tracker Bond
Quick Answer: When Is The Zellwood Corn Festival - BikeHike
The Weather Channel Local Weather Forecast
Best Transmission Service Margate
Sodium azide 1% in aqueous solution
Egizi Funeral Home Turnersville Nj
Routing Number For Radiant Credit Union
Cognitive Science Cornell
Table To Formula Calculator
Wolfwalkers 123Movies
Will there be a The Tower season 4? Latest news and speculation
Salemhex ticket show3
Ancestors The Humankind Odyssey Wikia
Que Si Que Si Que No Que No Lyrics
The Menu Showtimes Near Amc Classic Pekin 14
What Happened To Father Anthony Mary Ewtn
Boone County Sheriff 700 Report
Gun Mayhem Watchdocumentaries
World Social Protection Report 2024-26: Universal social protection for climate action and a just transition
Santa Clara County prepares for possible ‘tripledemic,’ with mask mandates for health care settings next month
Here's Everything You Need to Know About Baby Ariel
Dlnet Deltanet
Pas Bcbs Prefix
FactoryEye | Enabling data-driven smart manufacturing
Rocket Bot Royale Unblocked Games 66
Www Ventusky
Minecraft Enchantment Calculator - calculattor.com
Bomgas Cams
Inside the Bestselling Medical Mystery 'Hidden Valley Road'
Gameplay Clarkston
Latest Posts
Article information

Author: Edmund Hettinger DC

Last Updated:

Views: 5341

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Edmund Hettinger DC

Birthday: 1994-08-17

Address: 2033 Gerhold Pine, Port Jocelyn, VA 12101-5654

Phone: +8524399971620

Job: Central Manufacturing Supervisor

Hobby: Jogging, Metalworking, Tai chi, Shopping, Puzzles, Rock climbing, Crocheting

Introduction: My name is Edmund Hettinger DC, I am a adventurous, colorful, gifted, determined, precious, open, colorful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.